Війна та її наслідки для дітей із закладів інтернатного типу

Війна в Україні призвела до важких і травмуючих наслідків для дітей в інтернатних установах, включно з примусовим вивезенням у Росію та розлученням із сім'єю.
Ці наслідки для інституціоналізованих дітей виявляють нагальну необхідність закрити інтернатні заклади і забезпечити розвиток сімейних форм влаштування дітей на базі місцевих громад. Про це повідомляє HumanRights.
Вивезені в Росію діти мають бути якнайшвидше повернуті додому, в той час як Україна має терміново сформувати базу даних про місцеперебування всіх дітей з інтернатних установ і забезпечити їхнє благополуччя.
Війна в Україні обернулася важкими наслідками для дітей в інтернатних установах, заявила Human Rights Watch в опублікованій доповіді. Деякі діти були насильно перевезені в Росію, розлучені з близькими і постраждали від пережитого травматичного досвіду війни і переселення.
Доповідь "Ми маємо забезпечити дитині сім'ю, а не плодити притулки" на 55 сторінках документує ризики для дітей як в інтернатних установах, розташованих у районах, що прямо зачеплені конфліктом, так і для евакуйованих углиб України або до третіх країн у Європі. За офіційними даними, в Україні до початку повномасштабного російського вторгнення в інтернатних установах проживало понад 105 тисяч дітей – це найбільша, після Росії, кількість у Європі. За даними Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ), майже половина з них – діти з інвалідністю. Основну відповідальність за кризову ситуацію, в якій опинилися діти, несе Росія, проте війна загострює невідкладність дій з боку України – за підтримки інших держав і гуманітарних організацій – щодо припинення практики інституціоналізації дітей і розвитку форм догляду, заснованих на місцевій громаді, а також форм сімейного влаштування.
"Українські діти, які жили в інтернатних установах радянського типу, сьогодні наражаються на екстремальні ризики через війну Росії в Україні, – каже Білл ван Есвельд, заступник директора Human Rights Watch з прав дітей. – Необхідні узгоджені міжнародні зусилля, щоб скласти списки всіх дітей, яких було вивезено в Росію, і повернути їх. А Україна та її союзники повинні забезпечити, щоб усім без винятку дітям, які жили або продовжують жити в інтернатах, були створені умови для життя в сім'ї та місцевій громаді".
Human Rights Watch відвідала 12 дитячих інтернатних закладів у Львівській області та три в Лодзі (Польща), куди дітей разом із персоналом евакуювали з районів бойових дій. Були також проведені інтерв'ю з посадовими особами та представниками громадських організацій України та Польщі.
Human Rights Watch раніше було задокументовано випадки примусового вивезення дітей з українських інтернатів на російську або окуповану територію, що є воєнним злочином. З офіційної української статистики випливає, що до 2022 р. у регіонах, частково або повністю окупованих Росією та необґрунтовано оголошених приєднаними у вересні 2022 р., налічувалося 100 інтернатних закладів, у яких мешкали понад 32 тисячі дітей. Судячи із заяв російської влади та українських активістів і адвокатів, а також з повідомлень у ЗМІ, щонайменше кілька тисяч дітей було примусово вивезено на інші окуповані території або до Росії.
У травні 2022 р. парламент РФ вніс зміни до законодавства, спростивши порядок оформлення російського громадянства українським дітям, що полегшує передачу дітей під опіку та усиновлення російськими сім'ями на території Росії. На принаймні одному з російських інтернет-ресурсів з усиновлення розміщено відомості про дітей з українських регіонів, сотні таких дітей, як заявляли російські офіційні особи, вже усиновлено. Міжнародні стандарти забороняють міждержавне усиновлення під час збройних конфліктів. У своїй спільній заяві Human Rights Watch разом із 42 іншими організаціями засуджують примусове вивезення та всиновлення українських дітей і закликають Росію надати ООН та іншим незалежним структурам доступ на свою територію для обліку цих дітей, моніторингу їхнього становища та сприяння їхньому поверненню в Україну.

Багатьом дітям в інтернатних установах, зокрема дітям з інвалідністю, доводилося тижнями ховатися від обстрілів у підвалах без електрики та магістрального водопостачання. Як розповів нам волонтер, діти, евакуйовані в березні 2022 р. до Львова з маріупольського інтернату, перші чотири дні на новому місці взагалі не розмовляли, як видається, через пережитий шок. В іншому інтернаті персонал навчив старших дітей відводити молодших у підвал, коли лунала сирена повітряної тривоги.
Діти, яких евакуювали всередині України, необов'язково опинялися в безпеці. У квітні 2022 р. 16-річного Антона, якого евакуювали з інтернату в Луганській області до інтернату у Львові, розбудила штукатурка, що падала зі стелі, коли недалеко розірвалася крилата ракета. Фрагменти боєприпасу впали у дворі інтернату. Персонал розповів Human Rights Watch, що один із фрагментів залетів на кухню під ноги кухарці.
Понад 90% дітей з українських інтернатів мають кровних батьків, які зберігають батьківські права. Такі діти опинилися в інтернаті через малозабезпеченість батьків або важку життєву ситуацію в сім'ї, або через те, що інтернат був помилково запропонований як оптимальний варіант для дитини з інвалідністю. Насправді, як показують багаторічні дослідження і як визнає сама українська влада, інтернатні заклади за визначенням завдають шкоди розвитку дитини. Міжнародні норми про права людини встановлюють необхідність повної деінституціоналізації дітей, зокрема в період збройного конфлікту.
Після початку російських ударів більшість дітей з інтернатів відправили по домівках, тисячі були евакуйовані в інші установи. При цьому доля тисяч інших дітей залишається незрозумілою, що вимагає невідкладних дій для оцінки їхніх потреб. Україна за міжнародної підтримки має якнайшвидше сформувати базу даних про місцезнаходження всіх дітей з інтернатних закладів і забезпечити їхнє благополуччя, зазначає Human Rights Watch.

Під час евакуації дітей в інші інтернати найчастіше їх супроводжував лише нечисленний персонал. Іноді "відбирали [для евакуації] за принципом хто під рукою опиниться", розповіла HRW Галина, яка обіймала в минулому адміністративну посаду і не мала досвіду догляду за дітьми. Співробітники буквально валилися з ніг через цілодобову роботу тижнями або місяцями.
У хаосі величезного потоку біженців перших тижнів деякі діти, евакуйовані з інтернату за кордон, не були зареєстровані, брати й сестри опинялися розлученими, діти на певний час позбавлялися навчання і соціальної підтримки. Європейські держави повинні укласти угоди з Україною, націлені на максимальне забезпечення інтересів дитини за будь-яких обставин.
Україна наполягає на тому, щоб діти, евакуйовані з інтернатних закладів за кордон, утримувалися разом, але це створює організаційні проблеми для тих держав, які ліквідували інституціоналізацію. У Польщі, де законодавчо заборонено розміщувати в інтернатному закладі більше ніж 14 дітей, волонтерам доводилося розконсервувати старі притулки, щоб розмістити там евакуйованих дітей. Українська сторона обґрунтовує свою вимогу необхідністю забезпечити дітям професійний догляд та їхнє організоване повернення додому після війни, однак ці завдання можна вирішити за допомогою організації обліку та моніторингу дітей і за сімейних форм влаштування, зазначає Human Rights Watch.
Уряд України з 2005 р. обіцяв ліквідувати інтернати, передати дітей у сім'ї або організувати сімейні форми влаштування дітей, однак реформа застопорилася, і кількість інтернатних установ у реальності зросла. Нинішня адміністрація і сам президент Володимир Зеленський визнають необхідність деінституціоналізації в рамках українських планів щодо вступу до Євросоюзу. Україна та її союзники мають працювати над досягненням цієї мети, створюючи умови для догляду за дітьми з інтернатів, зокрема дітьми з інвалідністю, в їхніх рідних сім'ях або на базі сімейних форм влаштування, і не допускаючи фінансування інтернатних закладів.
"Ця жорстока війна найнаочнішим чином виявила необхідність захистити від ризиків дітей в інтернатних установах, – каже Білл ван Есвельд. – Повернення дітей, незаконно вивезених російською стороною, повинно бути пріоритетним завданням міжнародного співтовариства, в той час як Україна та її союзники можуть і повинні зробити так, щоб всі українські діти могли реалізувати своє право жити в сім'ї, а не в інтернаті".
Джерело: 5692.com.ua

Ще новини

Leave a Comment